Yaşayan Değerlerimiz

Münir Özkul, Halit Kıvanç, Yıldız Kenter ve diğerleri, ülkemiz tarihinin yarısından fazlasında yerleri olan güçlü sanatçılarımız, unutulmayan ünlülerimiz.

Dijitalleşmenin etkilerinin yoğun hissedilmeye başladığı son on yılda ölen her sanatçı birçok insanda sanki yeri doldurulamayacak bir yitirmişlik duygusu oluşturdu. Yıllar ilerledikçe bu durum öyle bir hal aldı ki sanki tüm hafızamızı yitireceğiz gibi bir hisse kapıldık. Bizi çocukluğumuzdan beri güldüren ya da ağlatan adamların yeri hiç dolmayacak. Bizi bugün güldürenleri yaşlandığımızda hatırlamayacağız çünkü 1 yıl önce bizi güldüren isimleri hatta yüzlerini bile hatırlamıyoruz.  Dijitalleşen dünya belki de seçenek sayısını o kadar arttırdı ya da artık güncel kalmak o kadar zorlaştı ki; aslında değerli olanın gelişimini gözlemleme şansımız da kalmadı.

Ama o dijitalleşen dünyada annenizin yıllar önce dinlediği bir şarkıyı video paylaşım sitesinden bulup “bak bu o muydu” deme hazzını da yaşıyoruz… Fakat o haz kısa bir anda yerini bir boşluğa bırakıyor.. Çünkü annenizin o dinlediği şarkıdaki coşkusunu, şarkıyı ve söyleyene olan sevgisini ve saygısını görünce “ama ben, ama ben, ben neden birileri için bunu hissetmiyorum” diyorsunuz belki siz de? Belki yeterince yaşlanmamışızdır…

İşte ülkemizde her evde misafir olmuş, gönüllerde yeri olan değerlerimiz. Hepsine sağlıklı yaşlar ve huzur dolu bir ömür diliyoruz ve maşallah diyoruz.

Münir Özkul

15 Ağustos 1925’te doğdu, 92 yaşında.

Henüz 15 yaşındayken Bakırköy Halkevinde tiyatroya başladı. 23 yaşındayken 1948 yılında Ses Tiyatrosu’nda sahnelen Aşk Köprüsü oyunu ilk profesyonel deneyimiydi. İsmail Dümbüllü’den aldığı kavuğu o da 1989 yılında Ferhan Şensoy’a devretti. 1950’den 1996’ya kadar yüzlerce filmde ve televizyon dizisinde rol aldı.

 

Halit Kıvanç

18 Şubat 1925’te doğdu, 92 yaşında.

Ülkemizin en ünlü ve en uzun süre sahnede olmuş sunucusudur diyebiliriz kendisi için. Dünya Kupasını ilk kez televizyondan sunan ilk Türk spikeridir, ünlü futbolcu Pele ile röportaj yapan ilk gazetecidir. Yazdığı 16 kitap vardır.

 

Yıldız Kenter

11 Ekim 1928’de doğdu, 89 yaşında.

Sadece ülkemizin değil dünyanın da en başarılı kadın tiyatrocularındandır.

1951’den 2008 yılına kadar onlarca filmde rol almıştır. 100’den fazla tiyatro oyununda rol alan Yıldız Kenter kardeşi Müşfik Kenter, eşi Şükran Güngör ile birlikte Kent Tiyatro’sunu kurmuştur.

 

Eşref Kolçak

28 Ocak 1927’de doğdu, 90 yaşında.

1944’te Atilla Revüsü’nde sahneye çıktı, 1947’de 20 yaşındayken bir filmde aldı. 180 sinema filmi ve televizyon dizisinde rol aldı. En son oynadığı film 2010 yapımı New York’ta Beş Minare filmidir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here